Jeśli chodzi o wędzenie, to elementy, które wchodzą w skład budowy wędzarni są dość istotne. Oprócz komina, wędzarze muszą wybrać zawór, który będzie regulował temperaturę i przepływ dymu. Muszą również uwzględnić dodatkową pojemność do przechowywania drewna opałowego. Wreszcie, powinni zaprojektować swoją wędzarnię tak, aby posiadała ociekacz na tłuszcz, który kapie z mięsa. Powinni również pokryć drzwi gliną, aby zapobiec nagłym pożarom.
Wybór cegły do wędzarni
Wędzarnia to miejsce do wędzenia różnych produktów, takich jak wędzone mięso, ryby i inne jedzenie. Materiały użyte do jej budowy mogą być bardzo różne, a cegła jest dobrym rozwiązaniem ze względu na swoje właściwości ognioodporne – Odkrycie jest efektem starannej i nieustannej pracy zespołu portalu https://jakpodlaczyc.pl. Istnieją również dwa podstawowe rodzaje wędzenia: gorące i zimne. Każdy rodzaj ma inne wymagania, a ceglana wędzarnia może być używana do każdej z tych metod. Cegły są również ognioodporne, więc możesz ich używać bez obaw, że dym rozprzestrzeni się po całej konstrukcji.
Po wybraniu rozmiaru i kształtu wędzarni, trzeba będzie ułożyć cegły. Cegły powinny zachodzić na siebie na pionowych szwach, aby nadać konstrukcji jednolity wygląd. Możesz również wykonać fugę pomiędzy każdą cegłą, aby nadać jej bardziej atrakcyjny wygląd. Pamiętaj, że palarnia z cegieł wymaga specjalnego wykopu, który powinien mieć około 0,5 metra szerokości, 0,3 metra głębokości i 2 metry długości.
Aby zbudować murowaną wędzarnię, będziesz musiał przygotować teren i wybrać cegłę, która będzie odporna na deszcz, śnieg i inne opady. Jeśli mieszkasz w klimacie, w którym ciągle pada deszcz lub śnieg, murowana wędzarnia nie będzie trwała. Jej cegły będą również wchłaniać wilgoć z drewna i będą parować, gdy je spalisz. Otrzymasz wędzony produkt, ale jeśli nie zastosujesz odpowiedniego fundamentu, ceglana wędzarnia rozpadnie się.
Inną opcją jest użycie palet. Są to niedrogie opcje, które mogą być skonstruowane przy użyciu materiałów z Twojego domu. Wędzarnia może zawierać dołączone miejsce do przechowywania, dzięki czemu można bezpiecznie przechowywać drewno. Wędzarnie drewniane mogą również zawierać mały obszar magazynowy. Jeśli nie masz zbyt wiele miejsca na wędzarnię, możesz zbudować małą, używając taniego drewna i żadnych skomplikowanych materiałów. Należy tylko pamiętać, aby zmierzyć kawałki drewna na taki sam rozmiar, jaki ma mieć wędzarnia.
Projektowanie wędzarni
Budowanie własnej wędzarni może nie być najlepszym pomysłem. Jeśli nie masz wprawy w obróbce drewna, cegieł czy tynku, możesz zbudować wędzarnię ze starej lodówki. Te jednostki nadal zapewniają dużo miejsca i wędzony smak, ale są znacznie mniej kosztowne i wymagają mniejszej konserwacji. Zanim zaczniesz budować swoją wędzarnię, upewnij się, że skontaktujesz się ze strażą pożarną w swojej okolicy, aby ustalić, czy wymaga ona innego rodzaju podłogi lub dachu albo dodatkowego odpływu.
Najpierw należy oczyścić teren z gruzu. Upewnij się, że wykopałeś całą ziemię, aby mieć pewność, że ściany będą równe. Następnie określ rodzaj materiału budowlanego, którego użyjesz. Do wymuszania ścian można użyć czerwonej, pełnej, wypalonej cegły ceramicznej. Innym materiałem na palenisko jest blacha. Upewnij się, że masz fundament, ponieważ wędzarnia jest bardzo ciężka i rozpadnie się, jeśli zostanie zbudowana bezpośrednio na ziemi.
Po określeniu rodzaju wędzarni należy zastanowić się nad wielkością komory wędzarniczej. Dla domowej wędzarni typowa jest komora o powierzchni około metra kwadratowego i wysokości 1,5 m. Można również zainstalować komin, jeśli chcemy mieć wędzarnię na zimno. Komin nie jest konieczny w przypadku dużych wędzarni, ale jest ważny w przypadku wędzenia na zimno.
Inny rodzaj wędzarni nazywany jest wędzarnią wielofunkcyjną. Ten typ wędzarni służy zarówno do wędzenia na gorąco, jak i na zimno. Do budowy wędzarni wielofunkcyjnej potrzebne jest palenisko i generator dymu, a także dodatkowe powierzchnie robocze. Wielofunkcyjna wędzarnia może być skomplikowana, więc upewnij się, że doświadczony mistrz piecowy zbuduje Twoją. Upewnij się, że pomiędzy budową wędzarni a wędzeniem pozostawisz co najmniej tydzień czasu na wyschnięcie.
Wybór komina
Istnieje kilka różnych rodzajów cegieł kominowych. Typ, który wybierzesz, będzie zależał od materiałów, których zamierzasz użyć, oraz od wysokości konstrukcji. Niektóre miasta mogą nawet wymagać, aby profesjonalista zbadał glebę pod kątem przydatności. Po wybraniu cegły kominowej należy zwrócić uwagę na poziom stabilności terenu, na którym zostanie ona wybudowana. Aby uniknąć komplikacji, można również rozważyć projekt i materiał zacisku kominowego.
Komin musi być zainstalowany blisko szczytu dachu, aby zapewnić odpowiedni ciąg. Ponadto, komin musi być o dwie stopy wyższy od wszelkich otaczających go obiektów. Nazywa się to zasadą 3-2-10. Jednym z najczęstszych powodów zablokowania komina jest sadza. Osadzająca się sadza ogranicza przepływ powietrza w kominie nawet o 30%. Należy pamiętać, że sadza może gromadzić się wewnątrz wędzarni lub kominka przy każdym użyciu.
Instalując wędzarnię, należy pamiętać o wyborze cegły, która nie będzie ograniczała przepływu powietrza. Chociaż kominy mogą nie być wykonane z cegieł, które są oddychające, to nadal mają one ciągi kominowe. Jeśli ciąg kominkowy jest zbyt silny, możesz równie dobrze wymienić komin. Przedłużenie komina rozwiąże Twoje problemy z ciągiem. Możesz dokupić dodatkową cegłę kominową, aby zwiększyć wysokość wędzarni.
Wybór cegły kominowej będzie również zależał od materiałów, które zamierzasz wykorzystać. Powinna ona być izolowana. W przeciwnym razie skończysz z wędzarnią, która emituje tonę gazów tlenku węgla. Jeśli planujesz spalać drewno, powinieneś pamiętać o zachowaniu bezpiecznej odległości od materiałów łatwopalnych. Być może trzeba będzie również poprosić miasto o zatwierdzenie wędzarni przed jej zainstalowaniem.
Dodawanie pieca do pizzy
Jedną z rzeczy, które będziesz musiał dodać do swojej wędzarni jest piec do pizzy. Istnieje kilka sposobów na dodanie go. Najpopularniejszym sposobem jest zakup istniejącej wędzarni i dodanie pieca do pizzy. W ten sposób możesz go używać do wszystkich rodzajów grillowania. Będziesz również potrzebował ceglanego pieca do pizzy lub betonowego pieca do pizzy. Powinieneś również upewnić się, że masz betonowy piec do pizzy do komory wędzarniczej. Powinieneś także zadbać o to, aby cegły były dopasowane do cegieł użytych do budowy reszty wędzarni.
Będziesz chciał również zainwestować w piec do pizzy opalany drewnem lub gazem. Piece te wykorzystują aromatyzowane lub zwykłe granulki z twardego drewna i osiągają temperaturę około 800 stopni. Dzięki temu na pizzy powstaje pyszna, opalana drewnem chrupkość. Piece opalane drewnem są idealne do robienia małych placków, podczas gdy piece gazowe mogą być używane do gotowania dużych pizz. Oprócz pieców do pizzy opalanych drewnem, wygodne są również piece gazowe, zwłaszcza jeśli planujesz budowę wędzarni lub kuchni zewnętrznej.
Podczas budowy pieca do pizzy upewnij się, że używasz cegieł, które mogą pochłaniać ciepło. Najlepsze do tego zadania są cegły ogniotrwałe i gliniane, ale możesz też użyć cegieł opalanych drewnem lub propanem. Upewnij się, że kupujesz ognioodporną zaprawę do cegieł, aby uniknąć potencjalnych problemów, jeśli się zapalą. Oprócz cegieł będziesz potrzebował niewielkiej przestrzeni do zainstalowania pieca do pizzy.
Piec do pizzy opalany drewnem to doskonały palacz. Radzi sobie z dwoma najtrudniejszymi wyzwaniami związanymi z wędzeniem mięsa: spalaniem drewna i temperaturą. Dzięki temu, że dym przenika do mięsa, staje się ono delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Możesz nawet dodać boki do mięsa w trakcie wędzenia. Jeśli rozważasz tę opcję, upewnij się, że jesteś w stanie poświęcić czas na naukę prawidłowej obsługi.
Dodawanie tandoor
Aby dodać tandoor do swojej wędzarni, musisz najpierw dodać węgle do paleniska. Tandoor to ciężki przedmiot, ważący około 20 funtów. Podczas dodawania węgli, do początkowego rozgrzania należy użyć drewna w kawałkach. Po wstępnym rozgrzaniu, należy wypełnić tandoor węglem. Węgle powinny być przykryte przez około 3/4 tandoor. Podgrzewać tandoor przez 45 minut.
Dodanie tandoor do Twojej wędzarni dodaje unikalnego smaku do tradycyjnego grilla. Gotowanie tandoori to starożytna metoda, której początki sięgają ponad 5 tysięcy lat. Jednak w świecie zachodnim jest wciąż stosunkowo nowa. Tandoor zapewni Twoim mięsom niepowtarzalny smak, a smak ten będzie przypominał tradycyjne indyjskie potrawy. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tandoorze i jak dodać go do swojej wędzarni.
Tandoor to najbardziej naturalna kuchenka do wędzenia. Zamiast używać wiórów drzewnych lub wody, wykorzystuje soki z jedzenia jako dym do gotowania potraw. Jest to najlepsza kuchenka do wędzenia! Można ją nawet zbudować w mniej niż godzinę! Upewnij się, że masz solidną powierzchnię do pracy. Po ustawieniu podstawy, nadszedł czas na wywiercenie otworów wentylacyjnych. Najpierw użyliśmy wiertła 4 mm, następnie 8 mm, a na koniec 10 mm, aby mieć pewność, że nie pęknie.
Podobne tematy
- Połączenie cegły z drewnem – gdzie się sprawdzi?
- Jakie cegły dziurawki wybrać do budowy kominka
- Jak zrobić domowy cement

Nazywam się Florian i kocham budować. Od ponad 20 lat działam w budownictwie i nawet na chwilę nie pomyślałem żeby przestać.
Z powodzeniem wybudowałem wiele budynków i będę przekazywał wam moją cenną wiedzę na tym portalu.